Siz Sorun, Biz Cevaplayalım
Sık Sorulan Sorular sayfamızda çözüm bulamadınız mı? Aklınıza takılan soruları iletişim sayfamızda bulunan formu doldurarak sorabilir ve bize ulaşabilirsiniz.
Çatı ölçümü m2 olarak nasıl yapılıyor? 300 m2 Alana uygulanacak çatı malzemesi ne kadar olmalı? Kendi ustalarımla yapmak istiyorum fakat AutoCad programından bahsettiler. Öğrenmek mi gerekiyor, yoksa kısa yolu var mı ölçüp malzeme alabilmenin?
Çatı alanını metrekare olarak hesaplayınız. Kullanacağınız kaplama malzemesinin broşürleri, katalogları veya yetkili satıcısından zayiatı ile birlikte hesapladığınız metrekare alan için ne kadar malzeme satın almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Mahya, mail mahya, vadi dere, baca dibi, sıva dibi, çıta, kadron gibi malzemeleri de temin etmeyi unutmayın.
Saygılarımızla
Üç Cepheli bir eve mantolama sistemi yapmak istiyorum ve çatıya yalıtım yapmak istiyorum. İki Cephesini yapıp bir tanesini yapmasam sağlıklı olur mu, ve hangi malzemeleri önerirsiniz? Bir de kış aylarında yaptırmamda bir sakınca var mıdır?
Kış aylarındada inşaat işleri için uygun günler olmaktadır. Malzemelerin uygulama şartnameleri incelenerek, şartnamede belirtilen sıcaklık ve hava koşullarında yalıtım işlerinizi yaptırabilirsiniz.
Ekiplerin gelmesi, nakliyeler, iskele kurulması, farklı zamanlarda yapılan boya işleri neticesinde cephelerde renk uyuşmamazlığı tehlikesi, yalıtımın tam yapılmaması sonucundaki enerji kayıplarının devam edeceği hususlar düşünüldüğünde cepheleri ayrı zamanlarda yapmanın daha masraflı olacağı görülecektir.
Saygılarımızla
2011 Yılından şu ana kadar yapılan inşaatlardaki toplam çatı metrekaresi ne kadardır? Bunları sınıflandırırken ne kadarı 2,000 metrekareden küçüktür ve ne kadarı 10,000 metrekareden büyüktür?
Türkiye çatı kaplama sektörü Pazar araştırmamızı 2 Yılda bir yapıyoruz.
2011 Yılına ait verilere ancak 2012 ilk çeyreği sonunda ulaşabileceğiz. Bu sebeple Web sayfamızdaki 2009 Yılı sektör araştırmamıza bakabilirsiniz.
2010 yılı için 2009 pazar rakamlarını şu şekilde revize edebilirsiniz.
Metal esaslı çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 19,5
Kil esaslı çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 0
Çimento esaslı çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 19,5
Bitüm esaslı Teras çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 5
Bitüm esaslı Eğimli çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 1,4
Sentetik ve Plastik esaslı çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 0
Diğer çatı kaplama malzemeleri: 2009 ‘a göre artış % 15,3
Malzemelerin inşaatlarda kapladıkları alanlara göre sınıflandırılmaları konusunda istatistiki çalışmamız yoktur.
Saygılarımızla
Karaman ilinde küçük bir butik otel yapıyorum. Çatım 400 m2 olup restoran ve toplantı salonu olacak. Çatısını çelik konstrüksiyonla yapmayı düşünüyorum. Üstünü izolasyonlu panelle mi kaplamalıyım, siz ne önerirsiniz? Ekonomik olması da benim için önemli.
Çatınızı ekonomik olarak yapmanız için ön şart kullanılacak kaplama malzemesinin fiyat kriterine göre seçilmesi olmamalıdır. Binanızın mimari yapısına göre çatı konstrüksiyonu doğru olarak projelendirmelidir. Buradaki şartlar ve tercihleriniz doğrultusunda kaplama malzeme sistemlerine karar verilmelidir.
Uzun dönemde enerji (ısıtma ve soğutma) masrafları ile çatının en az bakım gerektirecek şekilde sağlam ve güvenilir olarak yapılması önemlidir.
Çatıda kullanacağınız kaplama, su yalıtımı, ısı yalıtımı ve havalandırma malzemelerini seçerken bu malzemelerin çatıda nasıl ve hangi sistem detaylarına uygun kullanılacağını bilmek çok önemlidir. Burada yerimiz çok kısıtlı olduğundan: Bir mimar veya tecrübeli ve konusunda Uzman Çatı Firmalarından proje uygulama yardımı almanızı tavsiye ederiz..
Web sayfamızdaki “Çatı Kaplama Ürünleri ve Uygulamaları” Bölümünü inceleyebilir, çatı sistemleri konusunda Web sayfamızın “Yayınlar – Makaleler” bölümünden ön bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla
Çok kar yağışı olan dağ köyümüzde konut yapıyorum. Burada marsilya tipi kiremit kullanmak istiyorum. Soğuktan ve dondan etkilenmeyecek bir malzeme önermenizi rica ediyorum. Ayrıca burada maksimum eğim % kaç olmalıdır, kiremit kullanmamın sakıncası var mıdır? Sorun olacaksa yerine metal çatı dışında ne önerirsiniz?
Birçok ilimizde eğimler %45’e artırıldı. Karlı bölgelerde eğimin %45 veya biraz daha fazla olması önerilir. Ancak yüksek eğimde çalışma tekniğini bilen gerekli emniyet tedbirlerini uygulayabilen usta bulmanız gerekir.
Ususlüne uygun uygulama yapıldığı ve doğru detay kullanıldığ takdirde kiremit kullanmanın sakıncası yoktur.
Kiremit, beton kiremit, kiremit tipi malzemeleri önerebiliriz. Ne tip çatı kaplaması kullanırsanız kullanın dikkat edeceğiniz hususlar şunlardır.
- Malzemenin ve aksesuarlarınınstandartlara uygun üretilmiş kalite belgesine sahip malzeme olması (Güvenilir bir markanın ürünü olması).
- Çatı kaplamasını yapacak ustanın bilgili ve yetkinliğe sahip olması.
- Kiremit veya diğer tip kaplamalarının altında havalandırmanın sağlanması.
- Kiremitlerin çatıya bağlantılarının eksiksiz yapılması
- Kar tutucu / kırıcı kiremit veya aksesuarlarının kullanılması
- Yağmur oluklarının taşıyıcı kelepçelerinin gereken sağlamlıkta olması
- Çatı ısı yalıtımında gerekli kalınlığın sağlanması (en az 10 cm veya daha fazla)
Saygılarımızla
Çatı ustasıyım, uygulayıcı olarak bir büro açtım. Esnaf ve sanatkar odasına kayıtlıyım. Çatıder’e üye olabilir miyim? Üye olursam koşulları nelerdir?
Çatıder’e çatı sektöründe bulunmak koşulu ile Üreticiler, Bayiler ve Uygulamacılar üye olabilirler. Siz de üye olabilirsiniz.
Bunun için Çatıder WEB sayfamızın Kurumsal / Çatıder üyeliği sayfasında; Üyelik şartlarımızı, yıllık aidat miktarlarımızı ve Başvuru formlarını (sayfanın en altındaki “Üyelik formu için tıklayınız” bağlantısında) bulabilirsiniz.
Üyeliğe kabulünüz Başvuru Formlarını tamamlayıp bize gönderdikten sonra ilk Yönetim Kurulu Toplantısında görüşülür ve karara bağlanır.
Bu konuda sorularınız olduğu takdirde 0216 416 5513 numaralı telefondan bizleri arayabilirsiniz.
Saygılarımızla
İlçemizde her çatıda güneş enerjileri bulunmakta. Çatılarda bir düzensizlik oluşuyor. Çatıyı iki kere aktarmama ve altında ziftli kağıt olmasına rağmen hala akmakta. Çatıya baktığımızda kiremitlerin olukları birbirini görüyor, aynı hizada. Akan yere bakıyorum yine bir şey göremiyoruz. Ne yapmalıyız acaba? Bu dertten nasıl kurtuluruz?
Binanızın hangi coğrafi bölgede olduğu, çatı eğiminin ne olduğu, çatınızın (mahya saçak arası mesafe) boyunun ne olduğunu, hangi malzeme türlerinin kullanıldığı, malzemelerin standartlara uyup uymadığı ve çatının kaplamasının doğru işçilikle yapılıp yapılmadığı çok önemlidir ve biz bunları şu anda bilmiyoruz.
Bu durumda bizim yardımımız; sizin çatınızda akıntıya sebep olabilecek hususları tahmin ederek olasılıkları sıralamak şeklinde olacaktır.
- Güneş enerjisi ayaklarının çatıyı delerek girdiği noktalarda, suyun girmesini önleyecek detay yapılmamıştır veya yanlış yapılmıştır.
- Ziftli kağıt dediğiniz malzemenin aslında su yalıtım örtüsü olması gerekir. Kiremitlerin altına rüzgarla veya başka sebeplerle su girmesi durumunda suyu çatıdan oluklara taşınması için kullanılır. Bu malzemenin kaliteli, membran şeklinde olanını kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Güneş enerjisi ayakları bu su yalıtım membranını deleceği için bu noktalarda tedbir almak gerekir.
- Çatı kapağı veya penceresi varsa kapak çevresi (eteği) doğru oluşturulmalıdır.
- Çatı eğimi kullanılan kiremit tipine bağlı olarak düşüktür, Örneğin marsilya kiremit için %25 eğimden düşüktür.
- Çatı yapısı (strüktürü) zayıf veya yanlış yapılmıştır, yüklerden dolayı çatı kaplama yüzeyi düzgün değil dalgalı şekle gelmiştir. Dalgalı bölgelerde eğim çok değişken olduğundan sorun çıkmaktadır.
- Güneş enerjisi konstrüksiyonu zayıf ve yatay yüklere dayanamayacak şekilde imal edilmiştir, rüzgar ile güneş enerjisi sallanmakta ve çatıya zarar vermektedir.
- Çatı kaplaması kötü veya bilinçsizce yapılmıştır.
Saygılarımızla.
Binamızda çatı yaptırmak istiyoruz. Ne yapmamız gerekir? Bize bir kaç firma önerebilir misiniz?
Çatının yeniden yapılması derken aşağıdakilerden biri veya hepsi olabilir.
a) Çatı konstrüksiyonunun yenilenmesi
b) Çatı üst kaplamasının yenilenmesi
a) Çatı konstrüksiyonunu yenileyecekseniz özetle:
- Çatı konstrüksiyonunun üst kaplama malzemesine göre taşıma kapasitesinin sağlanması
- Çatı taşıyıcı sisteminin tüm elemanlarının ( payanda, çapraz, göğüsleme vb…) eksiksiz olması
- Çatı konstrüksiyonunun bina döşemesine gerçekten bağlanması.
- Çatı eğiminin üst kaplama malzemesinin gerektirdiği eğimden az olmaması
ÖNEMLİDİR.
b) Çatı üst kaplamasını yenileyecekseniz özetle: Mevcut çatı kaplamasının altındaki taşıyıcı sisteme uygun yenileme yapmanız veya yapmamanız durumunda:
- Başka tip çatı kaplama malzemesi kullanacaksanız :Çatı konstrüksiyonunun taşıma kapasitesi incelemeniz ve kaplama malzemesine uygun alt yapı yapmanız gerekebilir.
- Mevcut kaplama malzemesini yenileyecekseniz:
- Alt yapının gözden geçirilmesi kontrolü önemlidir. Çürümüş taşıyıcı sistem elemanları varsa değiştirilmelidir.
- Apartman çatısı olduğuna göre büyük ihtimalle çatı sistemi “soğuk çatıdır”. Çatı arasının yeterli miktarda havalanıp havalanmadığına bakılmalıdır. Çatı kaplaması yapılırken havalandırma göz önünde bulundurulmalıdır, ıslak ve çürümüş çatı elemanlarının varlığı havalandırmanın eksikliğini gösterir.
- Çatı kaplama malzemesinin uygulanması safhasında üretici uygulama kılavuzlarına dikkatle uyulmalı, doğru montaj yapılmalıdır.
- Baca dipleri, duvar dipleri, dereler, oluklar önemli noktalardır. Buralardaki işçilik kalitesi ve doğru uygulama çok önemlidir.
- Uygulama işinde uzman çatıcılarla yapılmalıdır.
Diğer önemli hususlar:
** Web sayfamızdaki Yayınlar – Makaleler bölümlerini incelemenizi tavsiye ederiz.
** Uygulama öncesinde yapılacak işlerin detaylı olarak tarif edildiği, yükümlülüklerin belirlendiği bir sözleşme yapılmalıdır.
** Uygulama safhasında YANGIN emniyeti alınmalıdır.
** Çatıda habersiz olarak kimse çalışmamalıdır. Çalışanlar emniyet tedbirlerini almalılar, sosyal güvenlik sigortaları olmalı yasal gereklilikler yerine getirilmelidir.
** Firma önermemekteyiz. Ancak çatı kaplama üretici firmalar ve yetkili bayilerinin size bu konuda yardımcı olacaklarına inanıyoruz.
Saygılarımızla
Evimin çatı arası boşluğunun havalandırılmadığını gördüm. Bu boşluğu havalandırmak istiyorum.
1-Çatı boşluğuna hava giriş ve çıkış toplam alanının çatı alanıyla ilişkisinin olduğunu biliyorum. Ancak bu oranı hatırlayamıyorum ve başka kanaldan bu bilgiye ulaşamadım. Bu oran nedir?
2-Saçaktan hava giriş deliği açma olanağım yok. Aydınlık duvarının çatı içine bakan duvarına ve kullanılmayan bacaların çatı içindeki kısımlarına 1.maddede tespit edilecek alan kadar delik açmak havalandırmayı sağlar mı?
Soğuk çatılarda ( Web sayfamızda yayınlar – makaleler bölümüne bakınız) serbest havalandırma alanının çatı döşemesi alanına oranı 1/150 ile 1/600 arasında alınır. En tercih edilen oran 1/300 dür. Bu da saçakta boydan boya yaklaşık 2 cm yükseklikteki bir boşluk demektir. Saçaktan hava alma şansınız olmadığı için ikinci maddede belirttiğiniz şekilde 1/300 oranında hava girişini (ve etkili hava akımını) sağlamaya çalışın.
Saygılarımızla
Biz 85 m2 çatı yaptıracağız. İnternette alo ustam diye bir firma var. Aradım geldi ve bize fiyat verdi. Biz de güvenemiyoruz. Acaba bu firmaya güvenilir mi? Birde çatı üstüne onduline mı iyi şıngıl mı?
Çatı kaplamanızın malzemesi konusunda karar vermelisiniz. Bu konuda seçim kriterleri şunlardır:
- Binanızın konut yapısı olup olmaması
- Çatı altında yaşanıp yaşanmadığı (Çatı arası var mı – yok mu?)
- Mevcut çatı taşıyıcı yapısının durumu ( eski veya yeni olması, ahşap veya çelik olması,
- Çatınızın eğimi (çok önemli),
- Çatının görünüşü ile ilgili estetik zevkiniz,
- Tamirat veya yenileme yapıyorsanız eski çatınızın yapısı ve kullanılan malzemeler.
- Seçtiğiniz ürün sistemlerinin maliyeti. (Maliyeti düşürmek için kaliteden, gerekli yalıtım kalınlıklarından, gerekli yardımcı malzemelerden taviz vermeyin)
TÜM ÇATI KAPLAMA MALZEMELERİ, gereksinim ve yukarıdaki şartlar doğrultusunda, Doğru yalıtım ve Doğru işçilik ile çatınızda kullanabilirsiniz. Burada önemli nokta doğru malzemelerin (kaplama, yalıtım, yardımcı malzemeler, aksesuarlar) yetkin bir usta tarafından bilinçli olarak uygulanıp uygulanmadığıdır.
Onduline bir marka olup farklı çatı kaplama ürünleri vardır, hangisini seçmek istediğinize karar vermeniz lazım. Şingıl da bunlardan biridir ve piyasada çeşitli markalarını bulabilirsiniz.
Çatınızı Şingıl veya başka bir kaplama malzemesi ile kaplamak istediğinizde kaplama altında hangi malzemeleri (örneğin OSB, çıtalama vs..), hangi yalıtım katmanlarını (su ve ısı) hangi kalınlıklarda, hangi sırada kullanacağınızı kaplama altı havalandırmasının nasıl yapılacağını ustanızın iyi bilmesi lazım.
En kestirme yol olarak Çatı kaplaması üreten firmalardan bir veya ikisinin YETKİLİ Bayilerini ziyaret edin, tavsiyelerini dinleyin. Karar vermenize yardımcı olacaklardır.
Anlaştığınız usta ile; yapılacak işi eksiksiz tarif eden, kullanılacak malzemeleri ve ödemeleri belirten bir sözleşme muhakkak yapın.
Saygılarımızla
Çatı ustası eğitimleriniz devam edecek mi ,en yakın hangi tarihte?
Yakın tarih için eğitim programımız yok. Olduğu takdirde Web sayfamızda yayınlanacaktır.
Saygılarımızla
200 m2’lik bir evin çatısını kaldırıp sıfır çatı yapmak ne kadar maliyet oluşturur?
Binanızın mimarisi, istediğiniz çatı alt konstrüksiyon tipi (ahşap veya çelik), istediğiniz çatı kaplama malzemesi tipi ( Kiremit, kiremit tipi, beton kiremit, şıngıl, metal kiremit, bitümlü kaplama, oluklu kaplama vb.. ), çatı altının mekan olarak kullanıp kullanmayacağınız, coğrafi konumunuz bilinmeden, ısı kayıp ve yalıtım hesaplarını yapmadan cevap vermek doğru değildir. Çatı yapımı çok ciddiye alınması gereken konudur. Dolayısıyla Derneğimizin üyesi firmalara veya çatı konusunda uzman çatı sistem ve teknolojisini iyi bilen çatı firmalarına veya güvendiğiniz mimarlara başvurmanızı çatınızın ve binanızın ömrü ile harcanan paranın karşılığının alınması açısından tavsiye ederiz.
Bu arada taahhüt, keşif ( fiyat çıkarmak) ve benzeri konuların dernek çalışma usullerimizin dışında olduğunu belirtmek isteriz.
Saygılarımızla