04-04-2012 01:16:03 Tarihinden Murat AKSOY Tarafından Sorulan Soru.
Selam. Giresun'da, 5 katlı bir apartmanın çatı katında ikamet ediyorum. Var olan çatımız mertekler üzerine çakılmış çinko. Isı yalıtımı mertekler arasındaki izocamla sağlanıyor. Merteklerin altında lambri tahta döşeli. Su yalıtımı yok. Eğim yaklaşık %10. Çinkolar eskidiği için çatıyı komple yenilemek istiyoruz. Bölgemiz çok yağışlı ve kuvvetli rüzgarlı. Ayrıca rüzgar sesinden de çok rahatsız oluyorum. Yaklaşık 350 m2 büyüklüğünde yeni bir çatı yaptırmayı düşünüyoruz. Çatının doğu ve batı yönlerinde bitişik apartmanlar var. Apartmanların duvar yüksekliği çatı eşiğinin üzerinde(dolayısıyla rüzgar almıyor). Güney ve kuzey yönlerinin önü açık. Kuzey yönü denize bakıyor. Daha çok güney ve kuzey yönünde sert rüzgarlar esiyor.
Sorum şu: Yeni yaptıracağımız çatının taşıyıcı sisteminde nelere dikkat etmeliyiz? Mertek araları ne kadar olmalı? (Mertek üzerine oluklu strofor ve Onduline HR Levha kullanmayı düşünüyoruz.) Mertek üzerine OSB3 gerekir mi? Gerekirse kaç mm tercih etmeliyiz? Su ve ses yalıtımı için mebran kullanmamıza gerek var mı? Çatının eğimi ne kadar olmalı? Maksimum dayanıklılık (rüzgara karşı) minimum ses (rüzgar sesi) için tavsiyeniz ne olur?
Orta düzey bir maliyet düşünüyoruz.
Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Batı

Güney / Kuzey

Doğu

Murat Bey,
Mevcut eğim çok düşük, yeni çatı için belediye imar yönetmeliğinin müsaade ettiği en yüksek eğimi kullanın. Eğimler birçok illerde %45'e kadar artırıldı.
Web sayfamızdaki yayınlar bölümündeki yazıları dikkatli okuyun birçok sorunuzun cevabı orada.
Mertek araları genelde 45 - 55 cm civarında yapılmaktadır. Ancak aşık aralıklarıda çok önemli. Dikme - aşık bağlantıları, aşık mertek bağlantıları, göğüsleme, kuşaklama gibi çatı taşıyıcı konstrüksiyonu iyi yapılmalı. OSB kullanmak daha ekonomik. Çatı kaplama malzemesi ile alt yapı malzemeleri kalınlık, aralık, vb... uyumlu olmalı. Çatı taşıyıcı yapısı binaya sağlam bir şekilde tespit edilmeli, Rüzgarlı bölgelerde çatı kaplamalarının çatı yüzeyine sabitlenmesinde muhakkak kaplama üreticisinin broşür, detay ve talimatlarına uyulmalı, tavsiye edilen miktarda çivi, vida veya diğer bağlantı malzemeleri kullanılmalı. Çatı kaplama malzemesine uygun su yalıtım katmanları kullanın. Malzeme kalitesinden ve ölçülerinden taviz vermeyin. Örneğin 5x10 cm kereste yerine 4x9 cm kereste kullanmayın, kullanacağınız membran 3 mm ise 2 mm yi kullanmayın.
ÖZET Olarak: Muhakkak işinin ehli, size doğru malzeme ve doğru işçilik sağlayacak ve yapılacak işe garanti verecek firmalar ile iş yapın.