05-06-2011 15:40:07 Tarihinden burak can Tarafından Sorulan Soru.

Sayın Burak Can,

Çatı yapımı ve kaplanması önem ve dikkat gösterilmesi gereken ciddi bir iştir.

Çatınızı hangi kaplama malzemesi ile kaplarsanız kaplayın doğru malzeme, doğru detay ve doğru işçilik sonucunda çatınızda problem çıkmayacaktır. Sizden edinebildiğim çok kısıtlı bilgi ile şunları söyleyebilirim.

1. Doğru proje doğru detay:

a) Çatı eğiminiz kullanacağınız malzemenin ön gördüğü eğimde mi?

b) Çatının taşıyıcı yapısı doğru yapılmışmı? mertek araları doğrumu?

c) Çatı kaplama malzemesini taşıyan ahşap, çıta, osb, kontraplak gibi taşıyıcı malzemelerdoğru kalınlıkta ve hava akımını sağlayacak şekilde döşenmiş mi?

d) Kaplama altında kullanılan su yalıtımı, ısı yalıtımı gibi malzemeler varmı ve doğru malzeme kullandınızmı?

2. Doğru Malzeme, doğru işçilik:

a) Yukarıdakile doğru yapıldı ise Çatı kaplama malzemenizi üretici uygulama kılavuz ve şartlarına göre uyguladınızmı? Gerekli kaplama katmanları doğru uygulandımı?

b) Kaplamayı yapan usta yetkin bir ustamı? kullanacağı malzemeyin uygulamasını biliyormu ve elinde bir ustalık sertifikası varmı?

Sizin çatınızda yapılmış uygulamaya gelince; Yazınızdan anlayabildiğim kiremiti kaldırıp polyester keçe serdiğinizdir.

- Çatınızın eğiminin yeterli olduğunu varsayarsak membran altında düz bir taşıyıcı yüzey oluşturuldumu? (OSB gibi)

- Alt taşıyıcının yüzeyi düzgün, kalınlığı yeterli ise havalandırma yapıldımı? Bilhassa membran ile kaplanan çatılarda HAVALANDIRMA yapılmaz ise yoğuşma olacak ve siz çatınızın aktığını sanacaksınız. Yoğuşma ve havalandırma ile ilgili bilgi ÇATIDER WEB Sayfası YAYINLAR Bölümünde anlatılıyor.

- Membran tek başına kullanıldığında güneş ışıklarından etkilenip bozunuma uğrar bu yüzden üst katta arduvazlı membran kullanılır.

- Membranın bozunuma uğrayıp uğramadığını kontrol ediniz sorun yoksa acile arduvazlı membranı uygulatınız.

- Çatınızın taşıyıcı yapısı bina döşemesine sağlam şekilde bağlanmış durumdamıdır? Sizin yaptığınız şekilde membran ile kaplanan çatılarda, çatıların binaya doğru ve sağlam şekilde bağlanması sonucunda fırtınada çatının tümüyle uçması tehlikesi vardır, bunu gözardı etmeyin.

- Çatının altında tavan üzerine uygulama iyi netice vermeyecektir. Bu yola başvurmayın, aklınıza gelmeyen birçok problem çıkabilir, Çatının sızdırmazlığını çatının üstünde sağlamak için çatınızın kaplamasının doğru yapılması için çaba gösterin.

- Çatı kaplamasını üreten güvenilir üretici firmaların tercihan ÇATIDER Üyesi üreticilerin bayileri size doğru uygulama detayları ve doğru usta konusunda yardımcı olacaklardır. Onlarla görüşün bilgi alın.

Saygılarımızla.