07-03-2011 17:31:14 Tarihinden ahmet in Tarafından Sorulan Soru.
merhaba sayın yetkili.

bina yöneticisiyim binamızda yeniden çatıyı yaptırmak istiyoruz ne yapmamız gerekir bize bir kaç firma önerebilirmisiniz

Sayın Ahmet İn.
Çatının yeniden yapılması derken aşağıdakilerden biri veya hepsi olabilir.
a) Çatı konstrüksiyonunun yenilenmesi
b) Çatı üst kaplamasının yenilenmesi

a) Çatı konstrüksiyonunu yenileyecekseniz özetle:
- Çatı konstrüksiyonunun üst kaplama malzemesine göre taşıma kapasitesinin sağlanması
- Çatı taşıyıcı sisteminin tüm elemanlarının ( payanda, çapraz, göğüsleme vb...) eksiksiz olması
- Çatı konstrüksiyonunun bina döşemesine gerçekten bağlanması.
- Çatı eğiminin üst kaplama malzemesinin gerektirdiği eğimden az olmaması
ÖNEMLİDİR.

b) Çatı üst kaplamasını yenileyecekseniz özetle: Mevcut çatı kaplamasının altındaki taşıyıcı sisteme uygun yenileme yapmanız veya yapmamanız durumunda:
- Başka tip çatı kaplama malzemesi kullanacaksanız :Çatı konstrüksiyonunun taşıma kapasitesi incelemeniz ve kaplama malzemesine uygun alt yapı yapmanız gerekebilir.
- Mevcut kaplama malzemesini yenileyecekseniz:
- Alt yapının gözden geçirilmesi kontrolü önemlidir.Çürümüş taşıyıcı sistem elemanları varsa değiştirilmelidir.
- Apartman çatısı olduğuna göre büyük ihtimalle çatı sistemi "soğuk çatıdır". Çatı arasınının yeterli miktarda havalanıp havalanmadığına bakılmalıdır. Çatı kaplaması yapılırken havalandırma göz önünde bulundurulmalıdır, ıslak ve çürümüş çatı elemanlarının varlığı havalandırmanın eksikliğini gösterir.
- Çatı kaplama malzemesinin uygulanması safhasında üretici uygulama kılavuzlarına dikkatle uyulmalı, doğru montaj yapılmalıdır.
- Baca dipleri, duvar dipleri, dereler, oluklar önemli noktalardır. Buralardaki işçilik kalitesi ve doğru uygulama çok önemlidir.
- Uygulama işinde uzman çatıcılarla yapılmalıdır.

Diğer önemli hususlar:
** Web sayfamızdaki Yayınlar - Makaleler bölümlerini incelemenizi tavsiye ederiz.
** Uygulama öncesinde yapılacak işlerin detaylı olarak tarif edildiği, yükümlülüklerin belirlendiği bir sözleşme yapılmalıdır.
** Uygulama safhasında YANGIN emniyeti alınmalıdır.
** Çatıda habersiz olarak kimse çalışmamalıdır. Çalışanlar emniyet tedbirlerini almalılar, sosyal güvenlik sigortaları olmalı yasal gereklilikler yerine getirilmelidir.
** Firma önermemekteyiz. Ancak çatı kaplama üretici firmalar ve yetkili bayilerinin size bu konuda yardımcı olacaklarına inanıyoruz.

Çatıder