25-11-2010 14:44:08 Tarihinden Kaan Alptekin Tarafından Sorulan Soru.
Ben yakın bir zamanda çatı yaptırdım. Şu şekilde; önce kalas iskele oluşturuldu, sonra üzerine osb çakıldı, daha sonra oluklu köpük ve üzerine ondüline konuldu. Dış kenarlarda mebran ile yapıştırıldı. Bu şekilde çatının üst kısmı uygun standartlarda oldumu, yeterlimidir, değil ise ne yapılmalıdır. çünkü her usta farklı bir çalışma öneriyor. Çatının iç kısmına ısı ve su yalıtımı için neler yapılmalıdır. Orta standartlardaki maliyetlere göre fikir verebilirmisiniz. Çatı taban yani zemine ısı yalıtımı için ne yapılabilir.

Sn. Alptekin,
Çatınızı tarif eden yazınızdan edindiğimiz kısıtlı bilgiler ışığında; İşçilikler doğru ve usulüne uygun olarak yapıldı ise, malzeme kullanımı açısından sıralamada bir eksiklik yok gibi.
Çatının eğimi çok önemli, malzemenin uygulama kitapçığında belirtildiği şekilde (çatı eğimine ve mahya saçak arasındaki mesafeye uygun) uygulama yapıldı ise (panellerin binme payları, uygun ve orijinal tespit çivilerinin kullanılması, çivi sayısı vb...) su yalıtımı açısından problem çıkmaması gerekir. Çatının iç kısmına su yalıtımı yapılmaz, su yalıtımı son kat çatı kaplama malzemesinin altında bulunmalıdır, ancak sizin kullandığınız malzeme için ilave bir su yalıtımına ihtiyaç yoktur.
Burada önemli bir nokta çatı arasının havalandırılmasıdır. Anlatımınıza dayanarak; kenarlarda membran kullanılmak sureti ile bu havalandırmanın engellendiğini sanıyorum. Bunun sonucunu çatı kaplaması altında terlemeler olarak görebilirsiniz (bu terlemeler genelde çatı akıntısı olarak düşünülmekte ve sorun yanlış yerlerde aranmaktadır)
Havalandırma konusundaki bilgilere web sayfamızda Yayınlar bölümünden ulaşabilirsiniz.
Bitümlü oluklu paneller (Onduline) altındaki ısı yalıtım köpüğünün kalınlığı (en dar noktasındaki) bilemiyoruz. Bu kalınlık 3 cm civarında ise yeterli olmayabilir. Çatılardaki yalıtım kalınlığı, çatı arasının kullanım şekline ve binanın bulunduğu coğrafi bölgelere göre 7 cm ile 13 cm arasında değişebilmektedir.
Yazınızdan çatı altının kullanılmadığını tahmin ediyorum dolayısıyla ilave ısı yalıtımına ihtiyaç duyulduğunda döşeme üstüne yalıtım malzemesi serilebilirsiniz.
Maliyetler derneğimizin konusu dışında olduğundan yardımcı olamayacağız.
Saygılarımızla.