19-03-2010 15:26:19 Tarihinden Gülden KALAFAT Tarafından Sorulan Soru.
Merhaba,
Ben altı mekan olarak kullanılacak bir çatının detaylarını çiziyorum. Yalnız aklıma takılan birkaç soru var.

ilki havalandırma boşluğu ile ilgili 10 cm'lik ısı yalıtımının üstüne yerleştirilen çıtalarla bu havalandırma boşluğunu oluşturuyorum. Yalnız ileride bu çıtaların ısı yalıtımına herhangi bir baskı yapması, ısı yalıtımını 1 cm kadar ezmesi söz konusu olabilir mi? eğer olursa böyle bir soruna nasıl bir çözüm getirilebilir.

ikincisi 10 cm'lik su yalıtımı yerine 6 cm kullanabilir miyim?

son olarak su yalıtımı ile ilgili; kiremit de bildiğim kadarıyla güzel bir su yalıtımıdır, niye ayrıca altına su yalıtımı yerleştirmeye gerek vardır?

Sayın G. Kalafat,
Isı yalıtımı için kullanılan malzemeyi belirtmemişsiniz, bu malzeme xps veya yeterli yoğunlukta eps ise çıtaların altında ezilmemesi lazım. Eğer mineral lifli ısı yalıtım malzemesi kullanıyorsanız çıtaların ağırlığı altında ezilecektir. Dolayısıyla tedbir almanız gerekecektir.
(Bakınız Çatıder web sayfası - Makaleler - Eğimli Çatılar ve Çatı Sistemleri), veya ısı yalıtımının üstünde 2 cm boşluk bırakacak şekilde OSB kullanabilirsiniz (maliyet biraz artacaktır.)
İkinci soruda herhalde ısı yalıtımını kastettiniz. Eğer Çatı konstrüksiyonu sadece çatı sisteminden oluşuyorsa ( Çatı katı gibi) (Yani mekan ile çatı kaplaması arasında betonarme bir döşeme yok ise sadece çatı sistemi ve yalıtımı var ise ) Isı yalıtımında çok farkeder.
Çatı kaplama malzemelerinii su yalıtımı olarak düşünmeyin. Çatı eğimine bağlı olarak Su
- Rüzgar ile savrulan su kaplamanın bindirme noktalarından içeri girebilir.
- Kar ve don sebebi ile kaplama üstünde oluşacak buz barajlarından dolayı bindirme noktalarından içeri su girebilir.
- Kaplama malzemesi çatlaklarından veya kırık noktalarından su girebilir.
- Aşırı yağışlarda mahyadan saçağa doğru akan su birbiri üstüne binerek çatı üstünde su seviyesinin artması sebebi ile su girebilir.
Saygılarımızla.