06-01-2010 19:39:04 Tarihinden Nureddin KALANKAN Tarafından Sorulan Soru.
İstanbul, Çamlıcı da 5 Katlı 4 er dairelik binanın üzerinde 500 M2 toplayan kiremit kaplı çatımız var. Çatı arası Perlit Yalıtım Malzemesi kaplı. Çatı tahtaları bitişik ve üzerinde çuvallı Ziftli Muşamba kaplı, Kiremitlerin vasfını kaybetmeleri ve Deprem dolayısıyla Kiremiti kaldırmak istiyoruz,
1.) Çatıyı ne ile kaplamamızı önerirsiniz,
2.) Oluklu Strafor üzerine kırmızı renkli onduline kaplamamızı tavsiye edermisiniz,
İlginize şimdiden teşekkürler

Sn. Kalankan,
Çatı kaplama malzemeleri konusunda öneride bulunmuyoruz. Çünkü tüm çatı kaplama malzemeleri ev sahibinin tercihi, mimarın seçimi doğrultusunda doğru şartlar altında, doğru detay ve işçilikle uygulandığında ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Malzeme seçiminde deprem ilk şart değildir. Çatınızın eğimi çok düşük olabilir o zaman çatınızın eğimine uygun kaplama malzemesi seçiniz. Estetik kaygınız olabilir zevkinize uygun malzeme, renk ve doku seçin. Para başka bir faktördür o zaman bütçenize göre malzeme seçersiniz. Malzemelerin dayanıklılığı, yenileme süreleri önemlidir. Uzun ömürlü malzemeler daha pahalıdır. Malzemenin yapısı, kalınlığı, kalitesi önemlidir, ucuz diye merdiven altı, standartlara uymayan malzeme kullanmayın.
Hangi malzemeyi seçerseniz seçin, Çatınızın taşıyıcı sisteminin sağlam olup olmadığını, çürüyüp çürümediğinin kontrol edin çünkü üzerindeki kaplamayı, rüzgar yükünü, kar yükünü o taşıyacak. Çürümüş ise neden çürüdüğünü araştırın. Bu konuda web sayfamızın Yayınlar bölümündeki Makaleleri okuyun, bilhassa nem ve yoğuşma bölümünü.
Yalıtıma çok önem verin, bir araştırın perlit kaplama yeterli kalınlıktamı? Yeterli yalıtımı yapıyormu? Çünkü ısınmaya çok para harcıyoruz ve her sene enerji fiyatları artıyor, doğru yalıtım ile buradan % 20'e varan tasarruflar yapabilirsiniz.
Çatı kaplamasına gelince kaplama, su ve ısı yalıtım katmanlarının doğru malzeme ve doğru işçilik ile yapılması gerekmektedir. Bu konuda kurumsallaşmış, işinin ehli firmalar ile çalışın. Uygulamacı yaptığı iş için muhakkak garanti versin. Dolayısıyla Malzeme seçimi size ait.