22-10-2009 11:33:11 Tarihinden fatih koyuncu Tarafından Sorulan Soru.

Binanızın hangi coğrafi bölgede olduğu, çatı eğiminin ne olduğu, çatınızın (mahya saçak arası mesafe) boyunun ne olduğunu, hangi malzeme türlerinin kullanıldığı, malzemelerin standartlara uyup uymadığı ve çatının kaplamasının doğru işçilikle yapılıp yapılmadığı çok önemlidir ve biz bunları şu anda bilmiyoruz.
Bu durumda bizim yardımımız; sizin çatınızda akıntıya sebep olabilecek hususları tahmin ederek olasılıkları sıralamak şeklinde olacaktır.
1. Güneş enerjisi ayaklarının çatıyı delerek girdiği noktalarda, suyun girmesini önleyecek detay yapılmamıştır veya yanlış yapılmıştır.
2. Ziftli kağıt dediğiniz malzemenin aslında su yalıtım örtüsü olması gerekir. Kiremitlerin altına rüzgarla veya başka sebeplerle su girmesi durumunda suyu çatıdan oluklara taşınması için kullanılır. Bu malzemenin kaliteli , membran şeklinde olanını kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Güneş enerjisi ayakları bu su yalıtım membranını deleceği için bu noktalarda tedbir almak gerekir.
3. Çatı kapağı veya penceresi varsa kapak çevresi (eteği) doğru oluşturulmalıdır.
4. Çatı eğimi kullanılan kiremit tipine bağlı olarak düşüktür, Örneğin marsilya kiremit için %25 eğimden düşüktür.
5. Çatı yapısı (strüktürü) zayıf veya yanlış yapılmıştır, yüklerden dolayı çatı kaplama yüzeyi düzgün değil dalgalı şekle gelmiştir. Dalgalı bölgelerde eğim çok değişken olduğundan sorun çıkmaktadır.
6. Güneş enerjisi konstrüksiyonu zayıf ve yatay yüklere dayanamayacak şekilde imal edilmiştir, rüzgar ile güneş enerjisi sallanmakta ve çatıya zarar vermektedir.
7. Çatı kaplaması kötü veya biliçsizce yapılmıştır.

Saygılarımızla.