28-04-2009 17:06:38 Tarihinden SAMİ AKPINAR Tarafından Sorulan Soru.
İstanbul da bitişik nizamı olmayan bahçe içinde 3+1 katlı 3 mal sahibi olan bir binada üst katta daire sahibiyim. 110 m2 alanlı binanın çatısı kanunen ortak kullanıma tabi ama çatı akmaları yaşadığımdan tamir için diğer komşular masrafa yanaşmamakta ben de hem yeniden yapıp hem de çatı arasını kendim kullanmak için düzenlemek istiyorum.Bununla ilgili 1)çatı arasını kullanabilmek için ne gibi hukuki uygulamalar var. 2)Şu an çatı arası boş kullanılmıyor ben evime dublex yapmam için ne gibi hukuki haklarım var, bununla ilgili izin almam gerekirmi, almam gerekirse nerelere müracaat yapmam gerekir.3) En son da şunu sormak isterim, çatı eğimi bizim şu an %20-25 civarı en son imar yönetmeliğine göre istanbul da %45 eğime çıktığını okudum, bizim çatı eğimini %45 e çıkarmak için herhangi bir şart gerekirmi, 110 m2 lik bir daire ile ilgili kaç m2 bir çatı katı yapılabilir.Çatı yüksekliği kanunen ne olabilir. .Herkes birşeyler söylüyor, belediyeler keyfi uygulamalar yapıyor onun için bilgileriniz benim ve diğer benim gibi sorunlar olan kat malikleriı içinde önem arz etmektedir.Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim

Sayın Akpınar,
Ortak mahal olduğunu belirttiğiniz çatı arasını nasıl kullanabileceğiniz konusu ile ilgili olarak olarak (hukuki) tavsiyede bulunamayız, bu konuyu avukatınıza danışmanızı öneririm.
Kat mülkiyeti kanununa aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Çatı arasında binanızın ortak kalorifer tesisatı (varsa) ile ilgili yapılacak tadilatları da göz önüne almanız lazım.

Çatı eğimleri, çatı arası mekanın kullanım şartları gibi sorularınıza yanıt için İstanbul İmar yönetmeliğine bakın.

Web sayfamızda da belirtildiği gibi 23.06.2007 tarihinde yürürlüğe giren Yeni İstanbul İmar Yönetmeliği Madde 7.02 ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe ve İlk Kademe Belediye sınırları içinde uygulanan Çatı Yüzeylerinin eğiminin en fazla %45 olabileceği belirtilmiştir. Yönetmeliğin Çatılar ile ilgili maddeleri özetle şöyle sıralanmıştır. 7.02.1 Çatı Eğimi 7.02.2 Çatı Arasını Kullanma 7.02.3 Çatı Dışına Taşma 7.02.4 Teras Çatılar 7.02.5 Çatı Hükümlerine Tabi Olmayan Yapılar 7.02.6 Genel Hükümler 7.02.7 Saçaklar 7.02.8 Dış Görünüm.
Daha detaylı bilgi için İmar yönetmeliğini şu adrestem bilgisayarınıza indirebilirsiniz: