13-11-2008 00:43:19 Tarihinden Murat Akyol Tarafından Sorulan Soru.
Merhaba,
Bursasa 5 katlı bir binanın en üst katında oturuyorum ve üstümde kiremit altına su yalıtım örtüsü serilmiş %21 eğimli kırma çatı var.Ayrıca çatı boşluğu kullanılmıyor.
Isı yalıtımı için tavan arası döşemesi üzerine çatı şiltesi ya da mertek aralarına alüminyüm kaplı şilte uygulamak arasında kararsızım.Çatının havalandırılmıyor oluşu yoğuşma konusunda beni endişelendiriyor.
Sorularım;
1- Alüminyum şilteyi yere sermek yoğuşma oluşmasını engeller mi?
2- Engellemiyorsa, mertek arası şilte uygulaması mı, çatı şiltesi serilmesi mi göreceli olarak daha verimlidir?
Şimdiden teşekkür ederim.

Çatı eğiminizin marsilya kiremit için min eğimde olduğunu hatırlatırım.
Aluminyum kaplı şillte her iki durumdada yoğuşmaya sebep olabilir.
Folyolu şilteyi mertek arasında kullanmanız durumunda çatı arasının muhakkak havalandırılması gerekecektir.
Mertek arasında ısı yalıtımı yapıldığında, ısı ve enerji kayıpları (yaz günü fazla ısı) kaplama altında kontrol edilmiş olacağından daha verimli olacaktır. Isı yalıtımı üzerinde su yalıtım örtüsü kullanıldığından; ısı yalıtımı içinden geçen buharın dışarı atılması sağlanmalı ve kiremit altı havalandırması engellenmemelidir.
Her iki durumda folyusuz şilte kullanabilirsiniz.
Şilteyi döşeme üstüne sermeniz durumunda; üzerinde yürünmemesini yada yürüme yolu oluşturulmasını tavsiye ederiz.