19-05-2008 16:56:47 Tarihinden mehmet beydilli Tarafından Sorulan Soru.

Sayın Beydilli,
Öncelikle çatıdaki akıntıların sebebini bulmak zorundasınız. Akıntı kiremitlerden olduğu kadar başka sebeplerdende olabilir.
Akıntının sebepleri belirlendikten sonra :
Çatınızın eğiminde sorun yoksa, Doğru ve eksiksiz malzeme kullanıldığı, doğru işçilik yapıldığı takdirde her kaplama çeşidini kullanabilrsiniz, tercih sizin.

Çatınızın, işin uzmanı bir firma veya ustası tarafından incelenmesi ve bunun sonucunda karar verilmesi gerekir.
Kontrol listesi:
- Kiremitlerin kontrolu: Eksiksiz, doğru döşenmiş, kırıksız mı?
- Kiremit altında olması gereken su yalıtım örtüsü: Yırtıksız, ek yerleri biribiri üstüne binmiş mi?
- Baca dipleri, Kalkan duvar etekleri: Çinko veya yalıtımı hasarsızmı, Sıva ile birleşimde boşluk varmı, baskı çıtası kullanılmışmı?
- Eğik dere ( Mail dere) Hasar varmı, genişliği yeterlimi, kiremitler dere üzerine basıyormu?
- Çatı arası havalanıyormu? (Havalanmadığı takdirde kiremit altı örtüsünün altında yoğuşma olacaktır, bu yoğuşma sonunda çatı elemanları ve çatı arası ıslanacaktır. Ahşap taşıyıcı konstrüksiyonu inceleyiniz, rutubet, mantar, küf ve çürüme varmı varsa yoğuşmadan dolayı ıslanma sorunu olabilir).
- Çatı arasına çıkıp orada kalan pis suya ait havalandırma boruları varmı, bunlar çatı arasına ilave su buharı taşıyabilirler, havalandırma bacası ile çatı dışına taşınmalılar.
- Yağmur olukları veya derelerinin saçakla birleştiği noktalarda etek malzemesi hasarsız ve doğru yapılmışmı?
- Yağmur oluk veya dereler sağlammı?
- Çatıyı delip geçen, anten direği, güneş enerjisi ayakları gibi taşıyıcıların çatıyı deldikleri noktalarda su yalıtımı amaçlı etek, flaşing leri varmı, ve hasarsız mı?
- Çatı arasında su deposu varmı ve boruları sağlammı?
- Diğer hasarlar varmı?

Bu kontrolları yaptıktan sonra kullanacağınız malzemenin üreticisi, veya bayii ile görüşmeniz, Malzemenin uygulama şartları ve detaylarına göre kaplanmasını sağlamanız gerekir.
Dikkat edilecek hususlar:
- Emniyet tedbirleri: Ustalar çatıde güvenlik tedbirlerin almak suretiyle çalışmalı.
- Çatıda şaloma gibi alev üreten ekipman kullanılacaksa yangın tedbirleri alınmalı.
- OSB kullanacaksanız, kalınlığını doğru seçin, ucuz diye gerekenden ince olanını kullanmayın. ( Kalınlık mertek aralıkları ile doğrudan ilgilidir)
- Kiremit yaptıracaksanız çift çıtalı sistem ile havalandırma sağlanmalı.
- Kaplama malzemelerini yardımcı aksesuarları kullanılmalı.
- Bitümlü malzemelerin kullanılması durumunda OSB nin altı muhakkak ve muhakkak havalanmalı ( Havalandırma elemanları 25 m2 çatı alanında 1 adet olmalı ve mümkünse mahyadan hava çıkışı sağlanmalı)
-Havalandırma ile detayları, havalandırma aksesuarlarını üreticilerden, üretici kataloglarından, bayilerden bulabilirsiniz)
- Kullanacağınız kaliteli malzemenin, doğru uygulanması gerektiğini unutmayın.