07-05-2007 10:27:00 Tarihinden Yunus GÖKTAŞ Tarafından Sorulan Soru.

Öncelikle Çelik çatı - Ahşap çatı kavramından başlayalım. Çatıyı taşıyıcı sistem ve çatı kaplaması olarak ikiye ayırırsak burada çatının konstrüksiyonundan yani taşıyıcı sisteminden bahsediliyor. Bildiğiniz gibi çatı sistemi dikme, aşık, mertek, makas, çaprazlama, rüzgar bağlantısı, kuşaklama gibi elemanlardan oluşan bir yapıdır. Siz bu yapıyı hangi malzeme ile yaparsanız çatı konstrüksiyonuna o ismi verirsiniz. Malzeme olarak çelik profil, kutu profil, çelik boru, yuvarlak demir vb.. malzeme kullandığınızda adı çelik çatı , ahşap kullandığınızda ahşap çatı , çatıyı beton plak olarak yaparsanız beton çatı olarak ifade edersiniz.
Çatı Metrajı: Adı üstünde, çatı taşıyıcı sistemini oluşturan ve çatı üstünde kullanılan kaplama malzemelerinin ve yapılacak işin bir sistem dahilinde miktar olarak ve çeşitli ölçü birimleri ile belirlenmesidir.
Neden metraj yapılır: Yapılacak işin büyüklüğünün belirlenmesi, kullanılacak malzemelerin miktarlarının belirlenerek temin edilmesi ve tüm bu malzeme ve işçiliklerin bedellerinin hesaplanması, sözleşmelerin hazırlanabilmesi için yapılır.
Kaynak kitaplara Çelik Çatılar, Ahşap Çatılar, Steel roofs, Timber roofs, vb.... olarak kitapçılarda ve kütüphanelerde rastlayabilirsiniz.
Ayrıca Derneğimizin desteklediği Çatılar adlı kitabı ( Nihat Toydemir, Ülger Bulut) çatı sistemlerinin öğrenilmesi açısından tavsiye ederiz.